Více než 20 druhů sudových vín, největší maloobchodní prodejce vín z Izraele

Vršovická vinotéka

U Vršovického nádraží 264/16
Praha 10
10100
222 938 500
vino-vrsovice@centrum.cz

Garnacha

Grenache nebo Garnacha  je jednou z nejrozšířenějších odrůd na světě. Zrajepozdě, tak potřebuje horké, suché podmínky, jaké jsou ve Španělsku, na Sardinii, na jihu Francie a v Kalifornie v San Joaquin Valley. Vína vyrobená z odrůd Grenache mají tendenci k nedostatku  kyselin, tříslovin a barviv, proto jsou obvykle ve směsi s jinými odrůdami jako např. Syrah,  Carignan, Tempranillo a Cinsaut, i když např. na Sardinii DOC víno ​​Cannonau di Sardegna musí  podle zákona obsahovat 99% místní Grenache (Cannonau ).

Chuť je obecně je pikantní, s příchutí bobulí, jemná na patře s relativně vysokým obsahem alkoholu. Charakteristické aroma profily Grenache jsou červené ovocné příchutě (malina a jahoda) s jemným, bílým pepřem. Grenache vína jsou velmi náchylná k oxidaci.

Grenache je dominantní odrůda ve většině jižních Rhône vín , a to zejména v Châteauneuf-du-Pape , kde je obvykle více než 80% směsi. Vysoká hladina cukru v Grenache vedla k rozsáhlému použití vína obohaceného alkoholem a jako základ většiny australských dolihovávaných vín.

S Grenache se nejčastěji setkáváme v kupážích vín (např. vína Rhony nebo GSM směsi z Austrálie), avšak existují i příklady odrůdové Grenache. Jako součást kupáží je Grenache ceněna pro přidané tělo a ovocnost, bez přídavku taninů. Vína Grenache mají sklon k oxidaci a tak jsou špatným kandidátem pro dlouhodobé stárnutí . Nicméně, výrobci (například některé příklady z Châteauneuf-du-Pape a Priorat), kteří mají nízké výnosy z pěstování na chudých půdách, mohou produkovat husté, koncentrované víno, vhodné k archivaci i na dvě nebo tři desetiletí.

Charakteristické tóny Grenache jsou bobulové ovoce, jako jsou maliny a jahody . Jsou-li výnosy pod kontrolou, mohou vína Grenache mít komplexní a intenzivní tóny černého rybízu , černých třešní , černých oliv , kávy , perníku , medu ,kůže , černého pepře , dehtu, koření a pražených ořechů. Když se zvýší výnosy, má víno tendenci rychle slábnout na patře. Velmi nízké výnosy starých vinice Priorat mohou předat tmavé černé ovoce a tóny fíků a dehtu s mnoha vlastnostmi, podobnými jako italské víno ​​Amarone . Rosado nebo růžová Grenaches jsou často charakterizovány tóny jahod a smetany.